Tagi
Jesień w pełni. Niedługo nadejdzie czas zbioru jarzębiny, a więc również czas przygotowania jednej z najsmaczniejszych wódek gatunkowych – jarzębiaka. Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych mrozach, a jeśli wcześniej, to warto przemrozić ją krótko w zamrażalniku. Można również kupić suszoną jarzębinę w sklepie zielarskim.
Zaprawa (na 2 litry wódki)
- jarzębina suszona – 30 g
- śliwki suszone bez przydymiania – 10 g (1 sztuka)
- rodzynki – 10 g
- głóg suszony – 5 g
- figi suszone – 15 g (1 sztuka)
- spirytus 95 % – 100 ml
- woda – 100 ml
Zmieszaj wszystkie składniki w butli z ciemnego szkła i trzymaj w cieple od 14 do 21 dni. Zlej zaprawę a owoce zalej niewielką ilością wody i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie uzupełnij tym nalewem zlaną z owoców zaprawę do objętości 200 ml.
Zestaw jarzębiaka (na 2 litry)
- zaprawa – 200 ml
- wódka czysta 40 % – 1750 ml
- syrop cukrowy 1:1 – 50 ml
Część wódki (100 ml) można z korzyścią zastąpić winiakiem.