Nalewka, którą można sporządzić naprędce. Owoce aronii najlepiej wpierw przemrozić w zamrażalniku.

Składniki:

  • 2 kg przemrożonej aronii
  • 2 litry wody
  • 50 g liści wiśni
  • 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 500-750 g cukru
  • 1 litr spirytusu 95%
  1. Wsyp owoce aronii do dużego garnka, zalej wodą i dodaj liście wiśni. Zagrzej do zawrzenia. Zmniejsz ogień, zakryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia i zostaw by nieco przestygło.
  2. Przecedź decoctum do innego garnka, najlepiej z użyciem płóciennego worka, odciskając nieco owoce. Postaw wywar na ogniu i zagrzej. Dodaj 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego i 500-750 g cukru do smaku. Dekokt powinien być w smaku lekko cierpki od tanin zawartych w aronii, kwaskowy i słodkawy, z wyraźną nutą wiśniową od dodanych wiśniowych liści. Zostaw wywar pod przykryciem do ostygnięcia. Z podanej proporcji otrzymasz więcej, niż wymagane przepisem 2 litry wywaru. Nadwyżkę możesz zmieszać z syropem wiśniowym, jeśli nastawiałeś również nalewkę wiśniową słodką wg receptury Cieślaka, przy produkcji której otrzymasz około 2 litry syropu wiśniowego. Dodatek dekoktu aroniowego pozytywnie wpływa na barwę syropu.
  3. Na dwa litry wywaru weź jeden litr spirytusu 95%. Zmieszaj i zlej do gąsiora, aby się nalewka ustała a smak się wyokrąglił. Potem porozlewaj do butelek.