Tagi

Receptura I

  • 2 g kwiatów krwawnika
  • 2 g gałki muszkatałowej
  • 2 g goździków
  • 3 g bobu tonka
  • 3 g mięty pieprzowej
  • 5 g goryczki
  • 10 g melisy
  • 10 g ziela iwinki piżmowej
  • 30 g piołunu alpejskiego

Zalać to 500 ml spirytusu 60% (ok. 320 ml spirytusu 96% i 200 ml wody). Macerować przez tydzień, odsączyć nalew, zioła odcisnąć.

Zestaw wermutu

  • 100 ml syropu cukrowego 60%
  • 30 ml wyciągu z ziół
  • 80 ml spirytusu 96%
  • 650 ml słodkiego białego wina
  • 160 ml wody

Receptura II

  • 1,5 g gałki muszkatałowej
  • 1,5 g goździków
  • 2 g bobu tonka
  • 2 g mięty pieprzowej
  • 2 g rumianku
  • 5,5 g korzenia goryczki
  • 10 g melisy
  • 50 g piołunu alpejskiego

Zalać 1 litrem destylatu winnego. Macerować przez tydzień, odsączyć nalew, zioła odcisnąć.

Zestaw wermutu

  • 10 ml ekstraktu
  • 50 ml spirytusu 96%
  • 100 g cukru rozpuszczonego w 60 ml wody
  • 800 ml białego wina 10-11%

Receptura III (esencja)

  • 3 g korzenia arcydzięgla
  • 1,5 g kłącza waleriany
  • 2 g ziela drapacza lekarskiego
  • 3 g kory chinowej
  • 1 g kardamonu
  • 6 g skórki pomarańczowej
  • 10 g ziela mięty
  • 10 g ziela tysięcznika
  • 12 g piołunu
  • spirytus (96%) 1 kg

Receptura IV (esencja)

  • 6 g korzenia arcydzięgla
  • 2 g anyżu
  • 6 g ziela drapacza lekarskiego
  • 3 g kłącza tataraku
  • 5 g kory chinowej
  • 2 g kolendry
  • 3 g korzenia goryczki
  • 5 g majeranku
  • 5 g skórki pomarańczowej
  • 5 g mięty pieprzowej
  • 6 g ziela tysięcznika
  • 10 g piołunu
  • 3 g cynamonu
  • spirytus (96%) 1 kg
Reklamy