Spiżarnia wiejska obywatelska

Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni – pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekieflejszów, wędlin , salcessonów, octu, marynaty, marmulady, konfitur, jako też rozmaitych naliwek, wódek, likierow, farbowania cukrow i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących przez J. Dąbkiewicza. Wilno w Drukarni A. Marcinowskiego. 1838.

W książce znaleźć można ponad dwadzieścia przepisów na nalewki, wódki i likiery:

  1. O pędzeniu spirytusu do wódek słodkich
  2. Naliwka poziomkowa
  3. Naliwka z malin
  4. Naliwki wiszniowe
  5. Naliwka pomarańczowa
  6. Naliwka zbiorowa
  7. Naliwka prosta
  8. Wódka słodka poziomkowa
  9. Wódka ananasowa
  10. Wódka malinówka
  11. Wódka pestkówka
  12. Wódka słodka z pomarańczy
  13. Wódka z kwiatu pomarańczowego albo cytrynowego
  14. Wódka z skórek pomarańczowych albo cytrynowych
  15. Wódka miętówka
  16. Wódka złota czyli goldwaser
  17. Wódka dzięgielowa
  18. Wódka piołunówka
  19. Wódka pączkowa
  20. Wódka cynamonowa
  21. Likier z kawy
  22. Likier poziomkowy
  23. Likier z malin
  24. Likier ze skórek pomarańczowych

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s