Jakiś czas temu podałem tu trzy przepisy na likier tzw. klasztorny. Dziś kolejny przepis. W surowcach dominuje melisa – pozostałe składniki uzupełniają bogaty bukiet.
W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku, w nawiasach zaś ilości na 2 litry.
Macerat
- 25 g melisy (5,0 g)
- 10 g skórki cytrynowej (2,0 g)
- 5,0 g korzenia arcydzięgla (1,0 g)
- 6,0 g iwinki piżmowej (1,2 g)
- 3,0 g hyzopu (0,6 g)
- 3,0 g kolendry (0,6 g)
- 3,0 g kłącza kurkumy (0,6 g)
- 3,0 g anyżu gwiaździstego (0,6 g)
- 2,5 g nasion piżmianu wonnego (0,5 g)
- 2,5 g kardamonu (0,5 g)
- 0,6 g kwiatu muszkatałowego (0,12 g)
- 2,5 g cynamonu cejlońskiego (0,5 g)
- 2,5 g tataraku (0,5 g)
- 2,0 g kwiatu dziewanny (0,4 g)
- 2,0 g kwiatu bzu czarnego (0,4 g)
- 2,0 g nasion arcydzięgla (0,4 g)
- 2,0 g mięty (0,4 g)
- 1,5 g piołunu alpejskiego (0,3 g)
- 1,0 g nasion tonkowca wonnego (0,2 g)
- 1,0 g korzenia fiołkowego (0,2 g)
Zmieszaj wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji, wsyp do butli z ciemnego szkła i zalej 500 ml (100 ml) spirytusu 95 % oraz 250 ml (50 ml) wody. Po tygodniu dodaj kolejne 250 ml (50 ml) wody i maceruj kolejny tydzień. Przefiltruj.
Zestaw likieru
- 3,1 litra spirytusu 95 % (620 ml)
- 1,0 litra maceratu (200 ml)
- 0,5 litra winiaku (100 ml)
- 3,2 litra syropu cukrowego 1:1 (640 ml)
- 2,4 litra wody (480 ml)
- 20 ml tynktury szafranowej (4 ml)