Starka wróciła! Starka is back! 🙂
„Alexis Lichine’s Wines & Spirits” (New York 1968):
Starka, a very old type of vodka, is made from rye, distilled at lower proof than the Vyborova, aged in oak wine-cask, and afterwards blended with wine. The resulting drink is dry with characteristic flavor and pale brown color.
Harold J. Grossman „Grossman’s Guide to Wines, Beers, and Spirits” (New York, 1977):
STARKA („old”). Vodka aged for about ten years in special oak casks previously used for fine-quality wines. This maturing imparts an amber color and flavor to Starka, which is vodka for brandy lovers
Jan Cieślak od abboccato do żubrówki (Warszawa 1978):
Typowo polska wódka zbożowa o starodawnej tradycji. W dawnych czasach starka była produkowana przez nalewanie do beczek dębowych surówki żytniej i zakopywanie beczek w ziemi na 15-20 lat, w celu jej zestarzenia. Obecnie produkcja jest analogiczna: surowcem wyjściowym jest surówka żytnia, lecz znacznie lepsza, niż dawniej, która leżakuje w beczkach dębowych po winie w piwnicach o stałej temperaturze (ok. 12°C). Leżakowanie powinno trwać co najmniej 5 lat, a lepszych wyrobów 10-15 lat. (…). Przemysł spirytusowy produkuje obecnie trzy gatunki starki:
Starkę o mocy 50° – Very fine Vodka – leżakującą 6-7 lat,
Krakowską – o mocy 45°, o przyspieszonym okresie leżakowania
Jubileuszową – o mocy 50°, leżakującą ok. 15 lat.
Piszę tego posta popijając z koniakówki „Starka 18 First Edition”. Mniam! 🙂