Tagi

, , , , ,

Wakacje się kończą, lato powoli odchodzi, na rynkach i ryneczkach królują śliwki węgierki, brzoskwinie, gruszki, jabłka i aronia. Można również dostać i wiśnie. Dla spóźnialskich, a tym roku i ja do nich należę, jest to ostatnia okazja by przygotować przed zimą wiśniówkę, czy dżem.

Wczoraj na targowisku przy ulicy Dolnej kupiłem dziesięć kilogramów wiśni sokówek. Sześć poszło na nalewki, cztery na  dżem. Poniżej zamieszczam jeden z trzech przepisów, wedle których szykuję w tym roku wiśniówki. Kolejne przepisy podam w następnych postach.

Nalewka wiśniowa wytrawna wg Cieślaka (proporcja na 3l)

Skład:

  • 2 kg czarnych wiśni
  • 1840-2090 ml spirytusu 95%
  • 730 ml wody
  • 250-500 ml syropu zawierającego 1 g/ml cukru*

*syrop taki przygotujesz rozpuszczając na gorąco 1 kg cukru w 420 ml wody, z proporcji tej otrzymasz oczywiście 1 litr syropu

  1. Wiśnie obierz z ogonków, odrzucając przy tym owoce uszkodzone, nadpsute i niedojrzałe. Przepłucz na durszlaku zimną wodą.
  2. Wypestkuj. Piątą część pestek zachowaj i zawiń je w czystą, małą szmatkę, robiąc z tego tobołek, który z wiśniami włożysz do słoja (moje wiśnie dały z 2 kg 170 g pestek, więc do nalewki wziąłem z tego ok. 35 g).
  3. Wypestkowane owoce włóż do słoja razem z tobołkiem z pestkami. Zalej to 730 ml wody i 1840 ml spirytusu 95% (co równoważne jest 2,5 litra spirytusu 70%). Zakryj szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 miesiące a przynajmniej na 4 tygodnie.
  4. Zlej dokładnie nalew wiśniowy i dodaj do niego 250 ml syropu zawierającego 250 g cukru. Dobrze wymieszaj, popróbuj a gdybyś uznał, że nalewka jest zbyt wytrawna i nie dość słodka dodaj jeszcze syropu. Jeśli chcesz mieć mocniejszą możesz dodać 250 ml spirytusu 95%.
  5. Wiśni nie wyrzucaj – możesz z nich zrobić konfiturę, na którą daję przepis niżej.
  6. Nalewkę odstaw na 4-6 tygodni a po tym czasie zlej znad osadu bądź przefiltruj i rozlej do butelek. Zostaw w spokojności, aby smak się wyrównał.

Konfitura z wiśni z nalewki wg receptury Marka Łebkowskiego

Składniki:

  • 2 kg wiśni z nalewki
  • 1 kg cukru
  • 200 g masła
  1. Masło włóż do rondelka, stop na małym ogniu i sklaruj, wpierw zbierając ze stopionego masła pianę a następnie zlewając klar znad osadu.
  2. Na dużej patelni przesmaż wiśnie z cukrem na bardzo małym ogniu aż alkohol odparuje. Zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.
  3. Wymyj i wyparz małe słoiki i ich zakrętki (możesz też zdezynfekować słoiczki po umyciu, przepłukując je niewielką ilością spirytusu 95%).
  4. Podgrzej ponownie wiśnie i dodaj do nich połowę sklarowanego masła. Nałóż konfiturę do słoiczków, wlewając do każdego na koniec łyżkę sklarowanego masła. Zakręć słoiczki i odstaw.
  5. Najlepiej podawać niewielką ilość na spodeczku do mocnej, gorzkiej herbaty.