Tagi

, , ,

Wczoraj podałem tutaj przepis na męską, wytrawną wiśniówkę, dziś receptura na słodką nalewkę, przy produkcji której otrzymujemy również, jako produkt uboczny, słodki sok wiśniowy do rozcieńczania wodą.

Nalewka wiśniowa słodka wg Cieślaka (proporcja na 2 litry)

IMG_6912

Skład:

  • 2 kg czarnych wiśni
  • 2 kg cukru
  • 1 l spirytusu 95%
  • 650 ml wody
  1. Wiśnie obierz z ogonków, odrzucając przy tym owoce uszkodzone, nadpsute i niedojrzałe. Przepłucz na durszlaku zimną wodą.
  2. Wsyp je do pięciolitrowego gąsiora i zasyp cukrem, nie mieszając.
  3. Odstaw gąsior w ciepłe miejsce i zostaw w spokoju, aż się cukier rozpuści, na co potrzeba 7-10 dni. Wówczas wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Zlej powstały wiśniowy syrop do trzylitrowego garnka. Podgrzej to do wrzenia na maleńkim ogniu i poczekaj, aż opadnie powstała przy gotowaniu obfita piana. Tę co zostanie, zdejmij łyżką szumówką. Przelej syrop do wymytych i wyparzonych butelek.
  5. Do gąsiora z pozostałymi po zlaniu syropu wiśniami wlej wodę i spirytus, dobrze wymieszaj i zostaw na 5-6 tygodni, szczelnie zakorkowawszy gąsior.
  6. Po tym czasie zlej nalewkę, przefiltruj i rozlej do butelek. Powinieneś otrzymać około 2 litry dobrej, słodkiej nalewki o mocy około 30%.
  7. Gdybyś chciał uzyskać nalewkę nieco mocniejszą i mniej słodką, dodaj do otrzymanej nalewki 300-400 ml spirytusu 95%.
Reklamy