Tagi
W tym roku szykuję również nalewkę wiśniową z rumem i miodem według przepisu z wydanej w zeszłym roku książeczki autorstwa Bogumiła Rychlaka i Andrzeja Przecherki pt „Nalewki nalewkarzy”. Bogumił Rychlak opracował część pierwszą, poświęconą nalewkom ziołowym, Andrzej Przecherka jest z kolei autorem części drugiej, zawierającej receptury na nalewki owocowe. Wspomniana książeczka ukazała się w ramach serii „Biblioteczka Aqua Vitae” czasopisma „Aqua Vitae”. Niedawno w ramach wspomnianej serii wydano kolejną książeczkę, wartą polecenia domowym nalewkarzom-likworystom. Autorem jej jest Bogumił Rychlak a nosi ona tytuł „Zapomniane klejnoty – o likierach, likworach, kordiałach i nalewkach”.
Nalewka wiśniowa z rumem i miodem
Składniki:
- 1,5 kg wiśni
- 1 litr spirytusu 95%
- 0,5 litra wody
- 0,7 litra jasnego rumu
- 0,5 kg miodu
- Wiśnie obierz z ogonków, odrzucając przy tym owoce uszkodzone, nadpsute i niedojrzałe. Przepłucz na durszlaku zimną wodą.
- Włóż owoce do pięciolitrowego gąsiorka i zalej wodą, spirytusem i rumem. Zamieszaj dobrze gąsiorem i zostaw w spokojności na około 2-3 tygodnie.
- Zlej nalew wiśniowy i dodaj do niego 400-500 g miodu (najlepiej rzepakowego) i zostaw, aż miód się „rozpuści”.
- Syrop miodowy zlewamy i łączymy z nalewem alkoholowym. Nalewkę odstaw do sklarowania, przefiltruj i rozlej do butelek. Zostaw na kilka miesięcy, aby się przegryzła.
- Wiśni nie wyrzucaj, bo smaczne 😉