Dziś kolejny, po wódce słodkiej z pomarańczy, przepis na pomarańczówkę ze „Spiżarni wiejskiej obywatelskiej” J. Dąbkiewicza (Wilno, 1838).
Wódka z skórek pomarańczowych albo cytrynowych
Oparz ciepłą wodą dwa funty skórek suchych pomarańczowych lub cytrynowych, oczyść z białej miazgi, a żółtą skórkę przemyj w ciepłej wodzie, włóż pokrajawszy do butli, wlej dwa garnce spirytusu, postaw na dni dwadzieścia w ciepłym pokoju, codzień butel skłócając. Kiedy już spirytus nabędzie żółtego koloru, zlej z skórek do próżnej butli, wsyp trzy funty cukru, wlej garniec wody źrzódlanej, zagotuj w rądlu niech ostygnie; potem wlej garniec spirytusu żółtego, wymieszaj przedystyluj i zlej do butelek dla użycia w potrzebie
Składniki
- 100 g suszonych skórek pomarańczowych
- 3 kwaterki spirytusu (0.75 litra)
- kwaterka brandy (0.25 litra)
- 300 g cukru
- litr wody
Zalej suszone skórki pomarańczowe spirytusem zmieszanym z brandy i zostaw to na trzy tygodnie, codziennie wstrząsając butlą. Zlej alkohol, a skórki włóż do rondla, zalej litrem wody, daj w to cukier i zagrzej do wrzenia. Kiedy dekokt ostygnie, zlej płyn do butli i zmieszaj z alkoholowym nalewem. Wymieszaj, przefiltruj przez bibułę i zlej do butelek.
Szykując skórki na pomarańczówkę oczyść ostrym nożem świeże skórki z albedo.