Tagi

, , , , ,

A oto kolejny, po wódce słodkiej z pomarańczy oraz wódce z skórek pomarańczowych, przepis na pomarańczową wódkę ze „Spiżarni wiejskiej obywatelskiej” J. Dąbkiewicza (Wilno, 1838).

Naliwka pomarańczowa

Trzydzieści świeżych pomarańczy obierz ze skórek, pokrój w skrzydełka, oczyść starannie z ziarnek, włóż do trzygarncowego antaryka, dodaj od pięciu pomarańczy skórek żółtych bez białęj miazgi, napełnij go spirytusem, skłóć mocno kilka razy w pierwszym tygodniu i zostaw przez trzy miesiące w spiżarni nie rusząc; po których upłynieniu , zlej do worka flanelowego, przecedź, wlej do butli, niech się ustoi; potem zlej do butelek, zatknij i zostaw do użycia.

A oto moja wersja nalewki

Składniki

  • pięć pomarańczy
  • 2 litry brandy

Skrój cienko skórkę z jednej pomarańczy. Obierz wszystkie owoce, oczyść dobrze z białej skórki, pokraj w skrzydełka i włóż do słoja. Dodaj skrojoną skórkę i zalej to brandy. Odstaw na trzy miesiące. Zlej alkohol, odciśnij owoce, przefiltruj zebrany płyn i zlej w butelki.