Tagi

, , , , , ,

Przepis trzydziesty czwarty z “Nalewek i likierów” Elżbiety Kiewnarskiej.

Nalewka mieszana

W duży gąsior wlać trzy litry spirytusu, wsypywać weń kolejno po dwie szklanki poziomek, malin, truskawek (słodkich, ananasowych) i listków cukrowej róży (centyfolji), bez żółtych koniuszczków. Nakoniec (sic!) wrzucić dwie nieduże cytryny, pokrajane w pasy (po odrzuceniu ziarn). Postawić to wszystko na trzy tygodnie na słońcu. Po upływie tego czasu nalewkę zlać, owoce wycisnąć przez płótno; jeśli ten drugi płyn niedość (sic!) czysty, przefiltrować go. Na każdy litr tej nalewki wsypać pół kilo cukru, zalać nalewką i ponownie gąsior postawić na słońcu, na trzy tygodnie. Często potrząsać gąsiorem, aby przyśpieszyć rozpuszczenie się cukru. Gdy się cały dokładnie rozpuści, nalewkę przelać do butelek, zakorkować i korki zalać parafiną.