Tagi

, , ,

Przepis trzydziesty trzeci z “Nalewek i likierów” Elżbiety Kiewnarskiej.

Nalewka poziomkowa

Nalewka ta jest wyborna w smaku, ma śliczny kolor i oryginalny aromat. Należy na nią brać poziomki zaraz po zebraniu, używać tylko poziomek leśnych, gdyż ogrodowe, tak zwane remontujące lub miesięczne, są mało aromatyczne. Poziomki zalewa się pół na pół spirytusem z wódką i trzyma gąsior z niemi na słońcu wyraźnie tylko 24 godziny. Gdybyśmy trzymali go dłużej, nalewka od ziarnek poziomek nabierze nieprzyjemnej goryczy; to samo będzie, jeśli użyjemy poziomki niezbyt świeże, a nawet takie, co czas dłuższy po zebraniu postały. Nalewkę zlać, sok z pozostałych poziomek przez gęsty muślin wycisnąć. Na litr tego płynu ugotować syrop z pół kilo cukru i szklanki wody, do gorącego wlać nalewkę, jednocześnie wsypując łyżeczkę od kawy soli cytrynowej (kwasku). To ostatnie jest konieczne dla zachowania ładnego koloru. Postawić na lodzie, aby jak najdokładniej i prędko zastudzić nalewkę. Jak najprędzej butelkować, korkować i korki zalewać parafiną. Przechowywać w ciemnem miejscu.

Reklamy