Tagi

, , ,

Przepis dwudziesty ósmy z „Nalewek i likierów” Elżbiety Kiewnarskiej.

Wiśniowa zapiekanka

Ta nalewka ma tę zaletę, że da się przyrządzić wciągu jednej doby, a jest mimo to bardzo smaczna i aromatyczna. W polewany garnek nasypać dojrzałych wisien do trzech ćwierci; wymierzyć garnek i czwartą część jego zawartości wsypać cukru pudru, zalać spirytusem, lub wódką, lub też po połowie spirytusem i wódką, a to zależnie od tego, czy mocną, czy mniej mocną zapiekankę mieć chcemy. Spirytus nie powinien na trzy palce dochodzić do brzegów garnka. Przykryć dobrze dopasowaną pokrywą, okleić brzegi pergaminem, oblepić cały garnek ciastem chlebowem i wstawić na całą noc do pieca jeszcze gorącego, po razowym chlebie. Nazajutrz, gdy piec wystygnie, garnek wyjąć, nalewkę scedzić dokładnie z owocu. Jeżeli potrzeba, przecedzić przez flanelowy worek, przez takiż worek wycisnąć resztę soku z wisien, wymięszać dobrze ten sok z resztą nalewki i butelkować. Wyborna nalewka, którą można używać zaraz po zrobieniu.

Reklamy