Tagi

,

Przepis dwudziesty trzeci z “Nalewek i likierów” Elżbiety Kiewnarskiej.

Ukraińska zapiekanka

Do garnka ze szczelnie dopasowaną pokrywą wsypać: dwa deka cynamonu, jedno deka badjanu, jedno deka kardamonu, jedno deka kwiatu muszkatołowego, jedną, rozłupaną na części, gałkę muszkatołową, cieniutko okrojoną żółtą skórkę z cytryny. Nalać na to wszystko dwa litry mocnej, 45-stopniowej wódki, przykryć pokrywą, okleić paskiem papieru połączenie garnka z pokrywą. Cały garnek oblepić na dwa palce grubą warstwą ciasta chlebowego i wstawić w piec jeszcze dobrze gorący po upieczeniu razowego chleba. Z rana, gdy piec już zupełnie wystygnie, garnek otworzyć, wódkę zlać, przefiltrować przez grubą warstwę waty i pozlewać w butelki. Można ją używać natychmiast po zrobieniu, po paru miesiącach jednak staje się znacznie smaczniejsza.