Tagi

, ,

Przepis czternasty z “Nalewek i likierów” Elżbiety Kiewnarskiej.

Cytrynowa wódka

Najprostszy sposób otrzymania dobrej, niesłodzonej, cytrynowej wódki jest: skrajać jak najcieniej żółtą skórkę z czterech cytryn, nie naruszając skórki białej, która daje przykrą gorycz. Skórki te pokrajać w drobne paski, wrzucić do litra 45-cio stopniowej wódki, postawić w cieple lub na słońcu, na trzy doby; poczem wódkę zlać, wcisnąć przecedzony przez muślin sok z pół cytryny, lub łyżeczkę od kawy kwasku cytrynowego i wódka gotowa. Nigdy nie nalewać skórek cytrynowych nierozcieńczonym spirytusem: olejek, zawarty w skórkach, rozpuści się i zamąci nam wódkę, która się wprawdzie z czasem znów sklaruje, lecz przez kilka tygodni conajmniej [sic!] będzie nieapetycznie wyglądać.