Tagi

, ,

Przepis szósty z “Nalewek i likierów” Elżbiety Kiewnarskiej.

Anyżówka

Pół szklanki anyżu, laskę cynamonu, 10 goździków i jak najcieniej skrajaną żółtą skórkę z całej cytryny zalać dwoma litrami spirytusu i dwoma litrami i jedną szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Zakorkować mocno, korek zalać parafiną i trzymać przez miesiąc w cieple, często potrząsając gąsiorem. Po miesiącu zlać wódkę; gdyby u spodu nie była zupełnie klarowna, przefiltrować przez bibułę, pozlewać do butelek. Używać dopiero w miesiąc potem: – im dłużej stoi, tem staje się lepsza.

W proporcji na 2 litry 40% wódki:

  • anyżu – ćwierć kwaterki (60 ml)
  • cynamonu – pół laski
  • cienko skrojona skórka z połowy cytryny
  • wódki 40% – 2 litry