Poprzedni post przytaczał przepis na allasz z XIX-wiecznej książki pań Florentyny i Wandy.
Teraz czas na przepis oparty na recepturze z niemieckiego manuału likworerskiego.
W przepisie podano ilości składników na litr gotowego trunku.
Allasz
Destylat (wersja ostrzejsza)
- 40 g kminku
- 2 g kolendry
- 1,25 g anyżku
- 0,4 g cynamonu
- 1 g korzenia fiołkowego
Destylat (wersja łagodniejsza)
- 32 g kminku
- 0,6 g kolendry
- 0,8 g anyżku
- 0,4 g korzenia arcydzięgla
- 0,25 g kardamonu
Kminek namocz w litrowej kolbie okrągłodennej 100 ml wody na 24 godziny, po czym odsącz wodę i dodaj pozostałe surowce w odpowiedniej proporcji i zalej 200 ml 50% alkoholu. Maceruj dwa dni, po czym dodaj 150 ml wody i zagrzej pod chłodnicą zwrotną do zawrzenia. Ogrzewaj pod chłodnicą 2 godziny, po czym oddestyluj z tego 120 ml destylatu.
Zestaw likieru
- 385 ml alkoholu 95%
- 120 ml destylatu
- 330 ml syropu cukrowego 1:1
- 1 ml tynktury waniliowej
- tyle wody, aby otrzymać 1 litr trunku