Tagi

, , ,

Poprzedni post przytaczał przepis na allasz z XIX-wiecznej książki pań Florentyny i Wandy.

Teraz czas na przepis oparty na recepturze z niemieckiego manuału likworerskiego.

W przepisie podano ilości składników na litr gotowego trunku.

Allasz

Destylat (wersja ostrzejsza)

  • 40 g kminku
  • 2 g kolendry
  • 1,25 g anyżku
  • 0,4 g cynamonu
  • 1 g korzenia fiołkowego

Destylat (wersja łagodniejsza)

  • 32 g kminku
  • 0,6 g kolendry
  • 0,8 g anyżku
  • 0,4 g korzenia arcydzięgla
  • 0,25 g kardamonu

Kminek namocz w litrowej kolbie okrągłodennej 100 ml wody na 24 godziny, po czym odsącz wodę i dodaj pozostałe surowce w odpowiedniej proporcji i zalej 200 ml 50% alkoholu. Maceruj dwa dni, po czym dodaj 150 ml wody i zagrzej pod chłodnicą zwrotną do zawrzenia. Ogrzewaj pod chłodnicą 2 godziny, po czym oddestyluj z tego 120 ml destylatu.

Zestaw likieru

  • 385 ml alkoholu 95%
  • 120 ml destylatu
  • 330 ml syropu cukrowego 1:1
  • 1 ml tynktury waniliowej
  • tyle wody, aby otrzymać 1 litr trunku