Tagi

,

Po wczorajszej lekturze postu Czajkusa o wódce Elektorskiej postanowiłem zamieścić na swoim blogu dwie receptury na wódkę w typie niemieckiej Kurfürstlicher Magenbitter. Być może tego typu trunkiem inspirował się Bolesław Kasprowicz, tworząc w Gnieźnie w Fabryce Wódek, Likierów i Koniaków swoją wódkę Elektorską. Dla odróżnienia wódkę tę proponuję nazwać Elektorską Gorzką.

O produkowanej w czasach powojennych wódce Elektorskiej w swoim leksykonie alkoholi Jan Cieślak pisał:

Słodka wódka gatunkowa o charakterze likieru korzenno-ziołowego. Głównymi składnikami aromatyzującymi są nalewy na niedojrzałe owoce pomarańczy oraz na suszone skórki pomarańczy; barwa ciemnobrązowa, moc 40 %, zapach korzenno-pomarańczowy, smak słodko-gorzkawy, korzenno-pomarańczowy. Jest to aromatyczny napój alkoholowy o łagodnej i przyjemnej goryczce.

Elektorska Gorzka w typie gdańskim

W przepisie podano ilości składników na 4 litry gotowego trunku.

Macerat

  • 1 g kłącza omanu
  • 3 g iwinki piżmowej
  • 4 g goryczki żółtej
  • 5 g cynamonu cejlońskiego
  • 5 g goździków
  • 10 g skórki pomarańczowej curacao
  • 12 g niedojrzałych owoców pomarańczy

Zmieszaj wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji, wsyp do butli z ciemnego szkła i zalej 400 ml wódki 40 %. Maceruj przez 2 tygodnie.

Zestaw likieru (na 1 litr trunku)

  • 100 ml maceratu korzenno-ziołowego
  • 350 ml spirytusu 95 %
  • 200 ml syropu cukrowego 1:1
  • 390 ml wody

Zabarwić na ciemno brązowo palonym cukrem.

Elektorska Gorzka II (~35 %)

W przepisie podano ilości składników na 4 litry gotowego trunku.

Macerat

  • 1 g kardamonu
  • 1,2 g kłącza omanu
  • 2 g kłącza imbiru
  • 6 g goździków
  • 6 g cynamonu kassyi (można oczywiście zastąpić cejlońskim)
  • 8 g goryczki żółtej
  • 8 g liści bobrka trójlistnego
  • 10 g skórek cytrynowych suszonych
  • 10 g skórek pomarańczowych suszonych
  • 30 g niedojrzałych owoców pomarańczy

Zmieszaj wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji, wsyp do butli z ciemnego szkła i zalej 600 ml wódki 40 %. Maceruj przez 2 tygodnie.

Zestaw likieru (na 1 litr)

  • 150 ml maceratu
  • 320 ml spirytusu 95 %
  • 120 ml syropu cukrowego 1:1
  • 450 ml wody

Zabarwić na brązowo palonym cukrem.