Tagi

Kolejny przepis na likier typu „klasztornego”.

W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku – wersję aromatyczną i łagodną.

Macerat

  • 10 g/7,5 g kolendry
  • 7 g/6 g nasion piżmianu wonnego
  • 4 g/5 g kwiatu lipy
  • 10 g/5 g świeżej skórki cytrynowej
  • 5 g/4 g korzenia arcydzięgla
  • 4 g/3,5 g nasion arcydzięgla
  • 3 g/3,8 g kwiatu dziewanny
  • 3,5 g/2,0 g kardamonu
  • 2,0 g/1,6 g szafranu
  • 5 g/2,5 g chleba świętojańskiego
  • 1,5 g/1,2 g kwiatu lawendy
  • 1,2 g/0,8 g kwiatu arniki
  • 1,2 g/1,0 g korzenia fiołkowego
  • 1,0 g/0,7 g nasion kopru włoskiego
  • 0,8 g/ – nasion tonkowca wonnego
  • 1,0 g/0,6 g korzenia omanu
  • 0,6 g/0,6 g rumianu rzymskiego
  • 0,5 g/0,5 g rumianku
  • 1,0 g/0,5 g mniszka lekarskiego
  • – /0,3 g ruty
  • 0,5 g/0,2 g kłącza galangi
  • 0,6 g/0,3 g goryczki

Zmieszaj wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji, wsyp do butli z ciemnego szkła i zalej 500 ml spirytusu 95 % oraz 250 ml wody. Maceruj przez tydzień i dodaj kolejne 250 ml wody. Niech się maceruje kolejnych 7 dni.

Zestaw likieru

  • 3 litry spirytusu 95 %
  • 1 litr maceratu
  • 0,5 litra brandy
  • 3,2 litra syropu cukrowego 1:1
  • 2,4 litra wody
  • 20 ml tynktury szafranowej 1:20
  • 200 g miodu

Zestarzyć.