Tagi

, , ,

Dziś kolejny przepis na „niedźwiedzi trunek”. Smak swoisty, miodowy.

Proporcję podano na 10 litrów trunku.

Zestaw likieru

  • 2,5 litra miodu
  • 0,3 litra syropu cukrowego 1:1*
  • 3,29 litra wody ogrzanej do temperatury 60 stopni Celsjusza
  • 3,79 litra spirytusu 95%
  • 0,3 litra destylatu winnego (koniaku, brandy, winiaku)
  • 20 ml destylatu ze skórek cytrynowych**
  • 20 ml tynktury dziewannowej 1:10***

Miód rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj syrop cukrowy, spirytus, winiak oraz destylat cytrynowy i dziewannową nalewkę.

* syrop przygotowuje się rozpuszczając na gorąco cukier w wodzie w proporcji 1:1 np. kilogram cukru w 1 litrze wody.

**destylat ze skórek cytrynowych otrzymuje się w następujący sposób:

Weź 50 g cienko skrojonej skórki z dobrze wymytych cytryn, zalej 40 ml spirytusu 95% i maceruj przez jeden dzień. Dolej do tego 100 ml wody, zagrzej w kolbie pod chłodnicą zwrotną do wrzenie i trzymaj tak przez 1 godzinę. Odbierz z tego przez zwykłą chłodnicę 50 ml destylatu.

*** tynkturę dziewannową przygotowuje się macerując kwiat dziewanny 50% alkoholem, kto chce może wziąć czystą wódkę, w stosunku 1:9 w przeciągu 8 dni, po czym macerat się filtruje. Weź zatem np. 10 g kwiatu dziewanny i nalej 90 ml czystej wódki. Maceruj przez 8 dni chroniąc od światła, po czym przefiltruj nalew.