Tagi

, ,

Baerentrank. Niedźwiedzi trunek, czyli miodowy likier. Smak swoisty dla głównego surowca z lekką nutą ziołową w dalekim tle.

Proporcję podano na 10 litrów trunku.

Zestaw likieru

  • 1,8 litra miodu rozpuszczonego w
  • 3,4 litra wody ogrzanej do 60 stopni Celsjusza
  • 1,9 litra syropu cukrowego 1:1*
  • 3,14 litra spirytusu 95%
  • 20 ml tynktury dziewannowej 1:10**
  • 3-10 ml destylatu, jaki przygotowuje się do likieru typu klasztornego (możesz skorzystać z któregoś z zamieszczonych na tym blogu przepisów: 1, 2, 3)

* syrop przygotowuje się rozpuszczając na gorąco cukier w wodzie w proporcji 1:1, np. kilogram cukru w 1 litrze wody.

** tynkturę dziewannową przygotowuje się macerując kwiat dziewanny 50% alkoholem, kto chce może wziąć czystą wódkę, w stosunku 1:9 w przeciągu 8 dni, po czym macerat się filtruje. Weź zatem np. 10 g kwiatu dziewanny i nalej 90 ml czystej wódki. Maceruj przez 8 dni chroniąc od światła, po czym przefiltruj nalew.