Tagi
Baerentrank. Niedźwiedzi trunek, czyli miodowy likier. Smak swoisty dla głównego surowca z lekką nutą ziołową w dalekim tle.
Proporcję podano na 10 litrów trunku.
Zestaw likieru
- 1,8 litra miodu rozpuszczonego w
- 3,4 litra wody ogrzanej do 60 stopni Celsjusza
- 1,9 litra syropu cukrowego 1:1*
- 3,14 litra spirytusu 95%
- 20 ml tynktury dziewannowej 1:10**
- 3-10 ml destylatu, jaki przygotowuje się do likieru typu klasztornego (możesz skorzystać z któregoś z zamieszczonych na tym blogu przepisów: 1, 2, 3)
* syrop przygotowuje się rozpuszczając na gorąco cukier w wodzie w proporcji 1:1, np. kilogram cukru w 1 litrze wody.
** tynkturę dziewannową przygotowuje się macerując kwiat dziewanny 50% alkoholem, kto chce może wziąć czystą wódkę, w stosunku 1:9 w przeciągu 8 dni, po czym macerat się filtruje. Weź zatem np. 10 g kwiatu dziewanny i nalej 90 ml czystej wódki. Maceruj przez 8 dni chroniąc od światła, po czym przefiltruj nalew.