Tagi

, , , , ,

Zamieściłem ostatnio dwa wpisy poświęcone dość popularnej i sławnej niegdyś polskiej wódce Kontuszówce. Przepisy, które dotychczas przytoczyłem za starymi niemieckimi receptularzami, wskazują iż była to polska odmiana anyżówki. Dziś przepis na Kontuszówkę na olejkach eterycznych, gdzie olejek anyżowy użyty jest w niewielkich ilościach, przeważają zaś aromaty cytrynowo-melisowe, choć równie istotne są jałowiec, piołun, lawenda, majeranek i muszkatałowiec.

Kontuszówka

  • 10 kropli olejku anyżowego
  • 12 kropli olejku kardamonowego
  • 12 kropli olejku imbirowego
  • 18 kropli olejku lawendowego
  • 18 kropli olejku muszkatałowego
  • 18 kropli olejku majeranowego
  • 18 kropli olejku piołunowego
  • 18 kropli olejku jałowcowego
  • 24 krople olejku melisowego
  • 30 kropli olejku cytrynowego
  • spirytus – 5 litrów
  • cukier – 2,2 kg
  • woda – 4 litry

 

Reklamy