Likier tego typu zwie się czasem również Benedyktynką, ma on naśladować słynny francuski likier Benedictine.
Baza smakowo-zapachowa zbudowana jest z przedestylowanego maceratu korzenno-ziołowego z niewielkim dodatkiem maceratu nieprzedestylowanego.
W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku, w nawiasach zaś ilości na 2 litry.
Macerat/Destylat
- 20 g melisy (4 g)
- 6 g korzenia arcydzięgla (1,2 g)
- 12 g iwinki piżmowej* [herba Ivae; Iva Moschata = Achillea moschata – krwawnik piżmowy; iwinką piżmową zwał ją Syreniusz], (2,4 g)
- 10 g skórki pomarańczowej (2 g)
- 8 g hyzopu (1,6 g)
- 5 g nasion kolendry (1,0 g)
- 5 g nasion piżmianu* (1,0 g)
- 4 g kłącza tataraku (0,8 g)
- 2,5 g nasion arcydzięgla (0,5 g)
- 3 g anyżu gwiaździstego (0,6 g)
- 2 g kwiatu arniki (0,4 g)
- 3 g mięty pieprzowej (0,6 g)
- 2,5 g piołunu alpejskiego* [w ostateczności można zastąpić dostępnym u nas piołunem] (0,5 g)
- 1 g kwiatu muszkatałowego (0,2 g)
- 1,5 g nasion tonkowca wonnego* (0,3 g)
- 1 g nasion selera (0,2 g)
- 3 g kłącza kurkumy (0,6 g)
- 0,5 g korzenia fiołkowego* (0,1 g)
- 0,5 g tymianku (0,1 g)
* – niestety surowiec ten jest trudno dostępny w Polsce
Ziele iwinki piżmowej zastąpić można mieszanką kwiatów krwawnika i ziela złocienia maruny wraz z kwiatami; substytu 12 g iwinki piżmowej otrzymujemy mieszając 10 g kwiatów krwawnika z 3 g ziela złocienia maruny z kwiatami. Nasiona ozdobnej odmiany złocienia maruny można kupić w sklepach ogrodniczych.
Zmieszaj ze sobą wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji, wsyp do ciemnej butli i zalej 1,2 litra (240 ml) spirytusu 95% i 300 ml (60 ml) wody. Maceruj zioła i korzenie przez dwa dni, po czym odlej 200 ml (40 ml) maceratu, a resztę przenieś do kolby okrągłodennej zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną. Zagrzej do zawrzenia i ogrzewaj 1-2 godziny, po czym zmień chłodnicę i odbierz 900 ml (180 ml) aromatycznego destylatu. Zestaw likier według poniższej proporcji.
Zestaw likieru
- 900 ml destylatu (180 ml)
- 200 ml maceratu (40 ml)
- 1 litr brandy (200 ml)
- 2,38 litra spirytusu 95% (480 ml)
- 100 ml arraku (20 ml)
- 1 litr dobrego śródziemnomorskiego białego wina (200 ml)
- 3,0 litra syropu cukrowego 1:1 (600 ml)**
- 300 ml miodu rozpuszczonego na gorąco w 300 ml wody (60 ml + 60 ml)
- 20 ml tynktury szafranowej 1:20 (4 ml)
- 15 ml maceratu z kwiatów dziewanny (3 ml)
- ~ 1040 ml wody (~210 ml)
** – syrop sporządzić rozpuszczając na gorąco 1 kg cukru w 1 litrze wody
Przefiltruj zestawiony likier, rozlej do butelek i zostaw w spokojności na kilka miesięcy, niech się smaki ułożą.