Tagi

,

Baza smakowo-zapachowa zbudowana jest z przedestylowanego maceratu korzenno-ziołowego z niewielkim dodatkiem maceratu nieprzedestylowanego.

W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku, w nawiasach zaś ilości na 2 litry.

Macerat

  • 3,5 g kwiatu dziewanny (0,7 g)
  • 3,0 g iwinki piżmowej* [herba Ivae; Iva Moschata = Achillea moschata – krwawnik piżmowy; iwinką piżmową zwał ją Syreniusz], (0,6 g)
  • 7,5 g melisy (1,5 g)
  • 1,6 g kłącza kurkumy (0,32 g)
  • 1,4 g bylicy bożego drzewka (0,28 g)
  • 1,2 g kwiatu arniki (0,24 g)
  • 2,0 g cynamonu cejlońskiego (0,4 g)
  • 1,0 g kwiatu nagietka (0,2 g)
  • 0,7 g nasion tonkowca wonnego* (0,14 g)
  • 0,5 g korzenia fiołkowego* (0,1 g)

Zmieszaj ze sobą wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji i zalej 300 ml (60 ml) 80% alkoholu. Maceruj zioła i korzenie przez dni 14, po czym odlej 150 ml (30 ml) maceratu, zaś resztę użyj dla uzyskania  aromatycznego destylatu, który w połączeniu z maceratem stanowić będzie bazę likieru.

Destylat

  • reszta maceratu
  • 10 g świeżej, cienko skrojonej, skórki cytrynowej (2,0 g)
  • 7 g iwinki piżmowej* (1,4 g)
  • 16 g melisy (3,2 g)
  • 4 g piołunu (0,8 g)
  • 3 g nasion arcydzięgla* (0,6 g)
  • 4,5 g korzenia arcydzięgla (0,9 g)
  • 3 g kardamonu (0,6 g)
  • 3 g kolendry (0,6 g)
  • 3 g bazylii (0,6 g)
  • 2 g nasion piżmianu* (0,4 g)
  • 2,5 g anyżu gwiaździstego (0,5 g)
  • 3,5 g suszonych skórek gorzkiej pomarańczy (0,7 g)
  • 1,5 g kwiatu muszkatałowego (0,3 g)
  • 2 g rozmarynu (0,4 g)
  • 0,8 g kłącza omanu (0,16 g)
  • 0,5 g goździków (0,1 g)

* – niestety surowiec ten jest trudno dostępny w Polsce

Zmieszaj ze sobą wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji, wsyp do butli z ciemnego szkła i zalej 1 litrem (200 ml) 60% alkoholu. Maceruj zioła i korzenie przez dwa dni, po czym przenieś wszystko do okrągłodennej kolby, dodaj 600 ml (120 ml) wody i ogrzej do zawrzenia pod chłodnicą zwrotną. Ogrzewaj dalej pod chłodnicą przez 1-2 godziny a następnie oddestyluj z tego około 800 ml (160 ml). Z tego co zostanie, po odsączeniu ziół, możesz zrobić zaprawę do sporządzania korzenno-ziołowej, gorzkiej wódki.

Baza likieru

  • 800 ml destylatu (160 ml)
  • 150 ml maceratu (30 ml)
  • 10 ml tynktury szafranowej 1:20 (2 ml)

Zestaw likieru

  • 960 ml bazy likierowej (190 ml)
  • 1 litr brandy (200 ml)
  • 2,65 litra spirytusu 95% (530 ml)
  • 2,8 litra syropu cukrowego 1:1 (560 ml)**
  • 400 ml miodu rozpuszczonego na gorąco w 400 ml wody (80 ml + 80 ml)
  • 2,1 litra wody (420 ml)

** – syrop sporządzić rozpuszczając na gorąco 1 kg cukru w 1 litrze wody

Ziele iwinki piżmowej zastąpić można mieszanką kwiatów krwawnika i ziela złocienia maruny wraz z kwiatami; substytu 12 g iwinki piżmowej otrzymujemy mieszając 10 g kwiatów krwawnika z 3 g ziela złocienia maruny z kwiatami. Nasiona ozdobnej odmiany złocienia maruny można kupić w sklepach ogrodniczych.