Moc 36%. Smak korzenno-ziołowy, gorzki, swoisty. Sporządzana z maceratu, bez przepalania.
W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku, w nawiasach zaś ilości na 2 litry.
Macerat
- 5 g korzenia arcydzięgla (0,5 g)
- 10 g goździków (1 g)
- 25 g kłącza imbiru (2,5 g)
- 25 g kłącza galgantu (2,5 g)
- 37,5 g kłącza tataraku (3,8 g)
- 37,5 g korzenia goryczki (3,8 g)
- 40 g niedojrzałych owoców pomarańczy (4,0 g)
Zmieszaj ze sobą wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji i zalej 1,5 litra (300 ml) 40% alkoholu. Maceruj zioła i korzenie przez dni 14, po czym zlej macerat, przefiltruj i dopełnij alkoholem 40% do objętości 1,5 litra (300 ml). Zestaw wódkę biorąc wedle poniższej proporcji.
Zestaw
- 1,5 litra ekstraktu (300 ml)
- 3,2 litra spirytusu 95% (640 ml)
- 1,2 litra syropu cukrowego 60% (240 ml)
- 4,5 litra wody (900 ml)
Przefiltruj zestawioną wódkę, zabarwij palonym cukrem, rozlej do butelek i zostaw w spokojności na miesiąc, niech się smaki ułożą.