Polska wódka anyżkowa. Smak swoisty. Sporządzana z destylatu.
W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku, w nawiasach zaś ilości na 2 litry.
Destylat
- 4 g jagód jałowca (0,8 g)
- 5 g kminku (1 g)
- 10 g suszonych skórek cytrynowych, bez albedo (2 g)
- 30 g anyżu (6 g)
- 50 g anyżu gwiaździstego (10 g)
Zmieszaj ze sobą wszystkie podane wyżej surowce w kolbie okrągłodennej w odpowiedniej proporcji i zalej litrem (200 ml) 40% alkoholu. Zagrzej do wrzenia pod chłodnicą zwrotną i grzej przez godzinę. Dodaj 0,5 litra (100 ml) wody i oddestyluj. Destylat przefiltruj i wlej do drugiej, czystej kolby okrągłodennej. Oddestyluj ok. 0,6 litra (ok. 120 ml). Zestaw wódkę biorąc wedle ponizszej proporcji.
Zestaw
- 0,5 litra destylatu (100 ml)
- 0,3 litra brandy (60 ml)
- 3,2 litra spirytusu 95% (640 ml)
- 2,0 litra syropu cukrowego 60% (400 ml)
- 1,0 litra białego wina (200 ml)
- 3,4 litra wody (680 ml)
Przefiltruj zestawioną wódkę, rozlej do butelek i zostaw w spokojności na miesiąc, niech się smaki ułożą.