Inne nazwy: Gorzka kartuska. Moc ok. 45 st. Smak gorzki, ziołowo-korzenny. Sporządzana z maceratu, bez przepalania.
W przepisie podano ilości składników na 10 litrów gotowego trunku, w nawiasach zaś ilości na 2 litry.
Macerat
- 60 g skórki pomarańczowej suszonej (12 g)
- 40 g melisy (8 g)
- 25 g kłącza arcydzięgla (5 g)
- 25 g kłącza tataraku (5 g)
- 20 g goryczki (4 g)
- 15 g mięty pieprzowej (3 g)
- 12,5 g ziela drapacza (2,5 g)
- 12,5 g tysiącznika (2,5 g)
- 10 g anyżku (2 g)
- 10 g kolendry (2 g)
- 10 g piołunu (2 g)
- 5 g kardamonu (1 g)
- 5 g imbiru (1 g)
- 5 g kwiatu muszkatałowego (1 g)
Zmieszaj ze sobą wszystkie podane wyżej surowce w odpowiedniej proporcji i zalej 2,5 litra (500 ml) 45% alkoholu. Maceruj zioła i korzenie przez dni 14, po czym przefiltruj macerat i zestaw wódkę biorąc wedle ponizszej proporcji.
Zestaw
- 3,8 litra spirytusu 95% (760 ml)
- 2 litry maceratu (400 ml)
- 1,2 litra syropu cukrowego 1:1 (240 ml)
- 3,35 litra wody (670 ml)
Przefiltruj zestawioną wódkę, rozlej do butelek i zostaw w spokojności na miesiąc, niech się smaki ułożą.
Probatum est!