Tagi

, ,

Do beczki, obitej obręczami żelaznemi, na lagier winny nalać czystej wódki szumówki z żyta, a nie z kartofli pędzonej, niemającej żadnego obcego i przykrego odoru. Beczkę mocno zabitą zakopać w gruncie piaszczystym tak głęboko, żeby przynajmniej na półtora łokcia było nad nią ziemi; w lat 3 lub 4 wyjmuje się z niej równie dobra i przetrawiona wódka, jak lat 15 lub więcej wystała w piwnicy zwyczajnym sposobem. Ktoby zaś nie chciał ambarasownego zakopywania w ziemi tej wódki, może ją tylko nalaną na lagier winny utrzymywać w piwnicy, ale już wtenczas dłuższego czasu potrzebuje do przetrawienia się. Inni na lagier arakowy też wódkę nalewają, ale ta ma już w sobie jakąś cierpkość i zapach obcy.

“Gospodyni litewska czyli nauka porządnego utrzymywania domu”, wydanie 11-te poprawione drukowane z wydania 1898 roku, Wilno, nakładem księgarni Józefa Zawadzkiego, 1914.