Tagi
Dziś kolejne przepisy na wódkę gorzką hamburską (Hamburger Bitter), oparte na XIX-wiecznych niemieckich i francuskich recepturach.
Gorzka Hamburska III (Hamburger Bitter)
- 100 g cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum verum)
- 60 g cynamonu kasji (Cinnamomum cassia)
- 25 g goździków
- 8 g kardamonu
- 8 g kwiatu muszkatałowego
1. Zalej korzenie 7,5 litra spirytusu 75% oraz 4,5 litra wody. Maceruj kilka dni i oddestyluj z tego 7 litrów destylatu.
2. Osobno maceruj w kwaterce wódki 60 g drewna kwasji gorzkiej (Quassia amara).
3. Do destylatu z korzeni dodawaj porcjami macerat, sprawdzając gorycz otrzymanej zaprawy.
4. Zmieszaj zaprawę z wodą, spirytusem i syropem cukrowym dobranych w takich ilościach aby otrzymać 20 litrów 40 % trunku.
5. Wódkę zabarwij na brązowo farbą z palonego cukru.
Gorzka hamburska IV (Hamburger Bitter)
- 150 g cynamonu kasji
- 100 g cynamonu cejlońskiego
- 40 g goździków
- 20 g kardamonu
- 20 g kwiatu muszkatałowego
- 60 g kłącza tataraku
- 60 g piołunu
1. Zalej korzenie i zioła dwunastoma litrami spirytusu 75% oraz sześcioma litrami wody. Maceruj kilka dni i oddestyluj z tego 10 litrów destylatu (~60%).
2. Osobno maceruj w półkwarcie wódki 100 g drewna kwasji gorzkiej (Quassia amara).
3. Do destylatu z korzeni dodawaj porcjami macerat, sprawdzając gorycz otrzymanej zaprawy.
4. Zmieszaj zaprawę z wodą, spirytusem i syropem cukrowym dobranych w takich ilościach aby otrzymać 30 litrów 40 % trunku.
5. Wódkę zabarwij na brązowo farbą z palonego cukru.
Inne przepisy na Gorzką hamburską (robioną z olejków eterycznych) znaleźć możesz tutaj.