Tagi

Dziś kolejne przepisy na wódkę gorzką hamburską (Hamburger Bitter), oparte na XIX-wiecznych niemieckich i francuskich recepturach.

Gorzka Hamburska III (Hamburger Bitter)

  • 100 g cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum verum)
  • 60 g cynamonu kasji (Cinnamomum cassia)
  • 25 g goździków
  • 8 g kardamonu
  • 8 g kwiatu muszkatałowego

1. Zalej korzenie 7,5 litra spirytusu 75% oraz 4,5 litra wody. Maceruj kilka dni i oddestyluj z tego 7 litrów destylatu.

2. Osobno maceruj w kwaterce wódki 60 g drewna kwasji gorzkiej (Quassia amara).

3. Do destylatu z korzeni dodawaj porcjami macerat, sprawdzając gorycz otrzymanej zaprawy.

4. Zmieszaj zaprawę z wodą, spirytusem i syropem cukrowym dobranych w takich ilościach aby otrzymać 20 litrów 40 % trunku.

5. Wódkę zabarwij na brązowo farbą z palonego cukru.

Gorzka hamburska IV (Hamburger Bitter)

  • 150 g cynamonu kasji
  • 100 g cynamonu cejlońskiego
  • 40 g goździków
  • 20 g kardamonu
  • 20 g kwiatu muszkatałowego
  • 60 g kłącza tataraku
  • 60 g piołunu

1. Zalej korzenie i zioła dwunastoma litrami spirytusu 75% oraz sześcioma litrami wody. Maceruj kilka dni i oddestyluj z tego 10 litrów destylatu (~60%).

2. Osobno maceruj w półkwarcie wódki 100 g drewna kwasji gorzkiej (Quassia amara).

3. Do destylatu z korzeni dodawaj porcjami macerat, sprawdzając gorycz otrzymanej zaprawy.

4. Zmieszaj zaprawę z wodą, spirytusem i syropem cukrowym dobranych w takich ilościach aby otrzymać 30 litrów 40 % trunku.

5. Wódkę zabarwij na brązowo farbą z palonego cukru.

Inne przepisy na Gorzką hamburską (robioną z olejków eterycznych) znaleźć możesz tutaj.

Reklamy