Tagi

, , ,

W pierwszym numerze „Gorzelnika” z 1899 roku znaleźć można, prócz artykułu o wyrobie śliwowicy, znaleźć można przepis na wódkę gorzką hamburską, szykowaną z olejków eterycznych. Przepis przytaczam poniżej.

Gorzka hamburska

  • 50 g olejku pomarańczowego
  • ¾ g olejku piołunowego
  • 4 g olejku cynamonowego
  • 3¼ g olejku goździkowego
  • ½ g olejku kalmusowego (tatarakowego – J.B.)

rozpuszcza się w 1 litrze spirytusu 90%-go i miesza potem z 41 litrami takiego spirytusu. Następnie gotuje się 10 kg cukru w 6 litrach wody, rozcieńcza wodą do 40 litrów i miesza ze spirytusem zapachnionym. Likier ten zabarwia się karmelem i czerwoną tynkturą. Dobrego apetytu pijącym tę pomadówkę.

Podobny przepis znaleźć można w niemieckich XIX-wiecznych książkach dla drogerzystów.

Hamburger Bitter

  • 5 Quart Weingeist
  • 4 Quart Wasser
  • 200 Tropfen Bitter-Pomeranzenöl
  • 80 Tropfen Orangenöl
  • 60 Tropfen Calmusöl
  • 200 Tropfen Essig-Naphta

Farbe: braun

Oparty na powyższym przepis przedstawia się następująco:

Gorzka hamburska II

  • 5 litrów spirytusu 75%
  • 4 litry wody
  • 200 kropli olejku pomarańczowego z gorzkiej pomarańczy
  • 80 kropli olejku pomarańczowego
  • 60 kropli olejku tatarakowego
  • 200 kropli octanu etylu (Essig-Naphta*)

*Essig-Naphta, albo Essig-Äther, to dawne niemieckie nazwy estru etylowego kwasu octowego (współczesna nazwa ester pochodzi właśnie od niemieckiego Essig-Äther).

Wódkę należy odpowiednio osłodzić oraz zafarbować na ciemno, najlepiej karmelem.

Ogólne porady tyczące przygotowania wódek na zaprawce z olejków znaleźć możesz np. tutaj.

Reklamy