W pierwszym numerze „Gorzelnika” z 1899 roku znaleźć można, prócz artykułu o wyrobie śliwowicy, znaleźć można przepis na wódkę gorzką hamburską, szykowaną z olejków eterycznych. Przepis przytaczam poniżej.
Gorzka hamburska
- 50 g olejku pomarańczowego
- ¾ g olejku piołunowego
- 4 g olejku cynamonowego
- 3¼ g olejku goździkowego
- ½ g olejku kalmusowego (tatarakowego – J.B.)
rozpuszcza się w 1 litrze spirytusu 90%-go i miesza potem z 41 litrami takiego spirytusu. Następnie gotuje się 10 kg cukru w 6 litrach wody, rozcieńcza wodą do 40 litrów i miesza ze spirytusem zapachnionym. Likier ten zabarwia się karmelem i czerwoną tynkturą. Dobrego apetytu pijącym tę pomadówkę.
Podobny przepis znaleźć można w niemieckich XIX-wiecznych książkach dla drogerzystów.
Hamburger Bitter
- 5 Quart Weingeist
- 4 Quart Wasser
- 200 Tropfen Bitter-Pomeranzenöl
- 80 Tropfen Orangenöl
- 60 Tropfen Calmusöl
- 200 Tropfen Essig-Naphta
Farbe: braun
Oparty na powyższym przepis przedstawia się następująco:
Gorzka hamburska II
- 5 litrów spirytusu 75%
- 4 litry wody
- 200 kropli olejku pomarańczowego z gorzkiej pomarańczy
- 80 kropli olejku pomarańczowego
- 60 kropli olejku tatarakowego
- 200 kropli octanu etylu (Essig-Naphta*)
*Essig-Naphta, albo Essig-Äther, to dawne niemieckie nazwy estru etylowego kwasu octowego (współczesna nazwa ester pochodzi właśnie od niemieckiego Essig-Äther).
Wódkę należy odpowiednio osłodzić oraz zafarbować na ciemno, najlepiej karmelem.
Ogólne porady tyczące przygotowania wódek na zaprawce z olejków znaleźć możesz np. tutaj.