Dziś przepis wzięty z Dąbkiewicza na starzoną rok w dębowej beczce żytniówkę nalaną na suszone jabłka i gruszki.
Naliwka prosta
Wsyp do wielkiej beczki piędziesiątgarncowej suszonych jabłek i gruszek po dziesięć garncy, nalej prostą żytnią wódką, postaw w sklepie na miesiąc często ją skłócając. Po upłynieniu tego czasu zaszpuntuj dobrze beczkę, niech nie ruszona stoi przez rok cały, po czym zlej wódkę do innej beczki przez płótno, zatknij i już będzie gotowa do użycia. Na pozostałe owoce wlej prostej żytniej wódki, włóż garniec termętyli* świeżej, zostaw przez rok w spokojności i obróć do użycia. – Każda naliwka, im dłużej stoi, w butelkach dobrze zakorkowanych, tem staje się lepszą, macniejszą i delikatnego nabywa smaku, tak, że zamiast romu można je używać.
termętyla – pięciornik kurze ziele
Składniki:
- 1 litr suszonych jabłek
- 1 litr suszonych gruszek
- 4-5 litrów wódki
- dębowe, prażone wióry
Po roku:
- 4-5 litrów wódki
- kilka łyżek suszonego kłącza pięciornika kurzego ziela
Wsyp suszone jabłka i gruszki oraz trochę dębowych prażonych wiórów do pięciolitrowego antaryka. Odstaw na miesiąc na słoneczne okno, potrząsaj butlą dość często. Po miesiącu schowaj do piwnicy i zostaw w spokojności. Po roku zlej wódkę z owoców, przefiltruj i rozlej do butelek.
Na pozostałe owoce nalej znów wódki i przydaj 10 łyżeczek suszonego kłącza pięciornika kurzego ziela. Znowu zostaw na rok cały, a po tym czasie zlej nalew, przefiltruj i do butelek porozlewaj.